Martin Schuite postuum geridderd

Onlangs overleden Martin Schuite uit Zwartsluis alsnog geëerd met lintje:
‘Heel speciaal dat het gelukt is’. Hij wist dat hij het zou krijgen, maar hij kreeg het zelf niet meer opgespeld. Martin Schuite uit Zwartsluis is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau, maar overleed voordat hij het lintje kon ontvangen.
Schuite kreeg het lintje onder meer voor zijn verdiensten voor de historie en de sport in Zwartsluis. ,,Hij was echt een man van het volk. ”Lucien Schuite beschrijft de reactie van zijn vader toen die het nieuws hoorde: ,,Daar heeft hij nog wel een klein traantje om gelaten.
” Zijn vader stond al eerder op de nominatie voor een lintje, maar kreeg het toen niet. ,,Het is heel speciaal dat het juist nu wel gelukt is. ”Schuite speelde een belangrijke rol in en om Zwartsluis. Zijn zoon merkt dat nu nog: hij moet inmiddels anderhalf uur uittrekken om naar de slager te gaan. Iedereen spreekt hem aan over zijn vader. ,,Zo kun je zien dat mijn vader
echt een man van het volk was.
”Barend Vinke, voorzitter van voetbalvereniging DESZ, was samen met zijn vrouw de initiator van het lintje voor Schuite. Vinke laat onder meer weten dat Schuite altijd aan andere mensen bleef denken, ondanks zijn eigen fysieke gesteldheid. Het echtpaar Vinke probeert elk jaar iemand voor te dragen voor een lintje. ,,Maar ik heb nog nooit voor iemand zoveel steun ontvangen als voor Martin Schuite.
”Geert Doosje, die Schuite zowel bij het voetbal als bij de historische vereniging tegenkwam, noemt hem ,,consciëntieus, iemand die altijd verantwoordelijkheid wilde dragen.”
Oorspronkelijke tekst Bram Bentheim, De Stentor.
Reageren is niet mogelijk