Schuit – Schuyt – Schuijt

Ons land telde in 2007 totaal 2525 personen met onze naam. Hiervan 1668 (66%) geschreven als Schuit, 807 (32%) als Schuijt en 50(2%) personen schreven hun naam als Schuyt. In het buitenland, voornamelijk Amerika, wonen ook nog enkele honderden naamgenoten. Totaal momenteel tegen de 3000 personen.
De ongeveer 3000 personen zijn verdeeld over ongeveer 25 geslachten. Waarschijnlijk zal dit aantal geslachten uiteindelijk terug gebracht worden naar ongeveer 20 geslachten. Er zijn over de 100 uitgestorven geslachten. Ieder geslacht wordt onderscheiden door een code van 2 letters.
De verschillende schrijfwijzen komen binnen bijna alle geslachten voor. In vroeger tijden bepaalde de ambtenaar, pastoor of dominee bij de inschrijving de naam.
De herkomst naam kunnen we verdelen in  3 categorieën:
De meeste stambomen kennen een relatie met water. De naam is een afkorting of verwijzing naar het beroep van schuitenmaker, schuitenvoerder of schipper. Er zijn enkele stambomen die beginnen als Schuitemaker en later overgaan op Schuit. De geografisch herkomst van de stambomen is derhalve geheel westelijk en noordelijk Nederland.

Een aantal stambomen kent een Duitse oorsprong en betreft het een aanpassing van de naam als men in Nederland gaat wonen. Namen als Scheid, Schaidt en Schüt, worden Schuit. Ook de beroemde componist Cornelis Schuyt had Duitse voorouders en heette oorspronkelijk Schiffin.
Twee stambomen kennen een andere oorsprong. De Puttense stamboom dankt zijn naam aan de boerderij de Blauwe Schuit en de joodse stamboom gebruikt aanvankelijk de naam Beschuit.