Categorie: Publicaties

 

De code ER – Veerschuijt

Het geslacht Veerschuijt bestaat slechts uit twee generaties en komt alleen in Amsterdam voor. De schrijfwijze is voornamelijk Veerschuijt of Veerschuijt. Veerschuit komt niet voor. Wel een enkele keer Verschuijt en bij een persoon Veerschuijd.
De naam Veerschuijt komt tot en met het jaar 1700 maar vier keer voor in de boeken in Amsterdam. Twee keer bij het begraven in 1696 en 1700. En tweemaal betreft het een poorterschap.

Auteur Jan Schuit, maart 2023

Open hier als pdf

De code PN

We dachten dat er maar één geslacht Schuit in Putten zou zijn, maar dat blijkt niet te kloppen. Achter in het boek over het geslacht Schuit uit Putten, code PU, is Gerritje Schuyt vermeld. We hadden haar doop, huwelijken en overlijden. Alleen bij het overlijden werd de naam Schuit gebruikt. Enig verband met de Puttense Schuit-en en andere Schuit-en kon toen niet worden gelegd.
In Naarden hadden we twee huwelijken van Lubbert Schuijt gevonden. Zijn vader was vermoedelijk Gerrit Schuijt. Dit op basis van de namen van de kinderen. Vernoemen was immers heilig. In het nabij gelegen Loosdrecht hadden we een stukje stamboom met een Gerrit Schuijt. Qua tijdsindeling zou hij de vader kunnen zijn, maar Gerrit had alleen dochters. Een zoon Gerrit werd niet gevonden. Tenminste niet in Loosdrecht en Naarden.
De code is de afkorting van Putten en Naarden, de plaatsen waar zich het afspeelt.

Auteur Jan Schuit, februari 2023

Open hier als pdf

De code BH

De oorsprong van dit geslacht ligt in Bremen, Duitsland. De voornaam van de stamvader is ons niet bekend. Wel de naam van zijn vrouw omdat zij aanwezig is bij de ondertrouw van haar zoon in Amsterdam. De naam wordt voornamelijk geschreven als Schuit, maar ook regelmatig als Schuijt, vooral de beginfase. Hun geloof was Hervormd.
Een kleine stamboom die ondanks de nodige kinderen een kort leven beschoren is.

Auteur Jan Schuit, januari 2023

Open hier als pdf

DE code DR

In De Rijp woonde Pieter Bastiaansz.
In een in het frans opgestelde akte van 26-12-1811 staat beschreven dat hij de naam SCHUIT als familienaam aanneemt en de voornaam Pieter.
Hij verklaart ook dat er geen kinderen zijn en dat hij niet kan schrijven.
Deze genealogie van 1 persoon heeft de code DR gekregen, van De Rijp, de plaats waar hij woonde.

Waarom hij de familienaam Schuit heeft gekozen zal wel een eeuwig raadsel blijven.

Auteur Jan Schuit, januari 2023

Open hier als pdf

De code JC

Dit geslacht Schuijt komt uit Duitsland en de naam wordt bij de komst naar ons land vernederlands. Bij de ondertrouw in Amsterdam in 1730 wordt hij vermeld als Jan Coenraad Schaid en tekent hij als Jan Conradt Shnidt. We hebben wel een Jan Conrad Scheid gevonden, maar het vermoedelijke geboorte jaar lag een paar jaar verder weg en daarnaast was het in Mannheim. Scheid is een veel voorkomende naam in Duitsland en we hebben nog een genealogie die begint als Scheid en overgaat in Schuit. Waarom hij naar Amsterdam is gekomen is een vraagteken.

De naam Jan Coenraad zit generaties lang in dit geslacht en daarom de code JC gekozen.

Auteur Jan Schuit, januari 2023

Open hier als pdf