Categorie: Publicaties
De code BH
De oorsprong van dit geslacht ligt in Bremen, Duitsland. De voornaam van de stamvader is ons niet bekend. Wel de naam van zijn vrouw omdat zij aanwezig is bij de ondertrouw van haar zoon in Amsterdam. De naam wordt voornamelijk geschreven als Schuit, maar ook regelmatig als Schuijt, vooral de beginfase. Hun geloof was Hervormd.
Een kleine stamboom die ondanks de nodige kinderen een kort leven beschoren is.
Auteur Jan Schuit, januari 2023
DE code DR
In De Rijp woonde Pieter Bastiaansz.
In een in het frans opgestelde akte van 26-12-1811 staat beschreven dat hij de naam SCHUIT als familienaam aanneemt en de voornaam Pieter.
Hij verklaart ook dat er geen kinderen zijn en dat hij niet kan schrijven.
Deze genealogie van 1 persoon heeft de code DR gekregen, van De Rijp, de plaats waar hij woonde.
Waarom hij de familienaam Schuit heeft gekozen zal wel een eeuwig raadsel blijven.
Auteur Jan Schuit, januari 2023
De code JC
Dit geslacht Schuijt komt uit Duitsland en de naam wordt bij de komst naar ons land vernederlands. Bij de ondertrouw in Amsterdam in 1730 wordt hij vermeld als Jan Coenraad Schaid en tekent hij als Jan Conradt Shnidt. We hebben wel een Jan Conrad Scheid gevonden, maar het vermoedelijke geboorte jaar lag een paar jaar verder weg en daarnaast was het in Mannheim. Scheid is een veel voorkomende naam in Duitsland en we hebben nog een genealogie die begint als Scheid en overgaat in Schuit. Waarom hij naar Amsterdam is gekomen is een vraagteken.
De naam Jan Coenraad zit generaties lang in dit geslacht en daarom de code JC gekozen.
Auteur Jan Schuit, januari 2023
De code JY
De naam van de code is gebaseerd op de eerste persoon die de naam SCHUIT voerde. Dit was Jan Ysbrand. De eerste keer dat hij een familienaam voert (bij zijn huwelijk) is dat geen SCHUIT, maar SNIK. Ook wordt de naam Snik soms nog in een latere generatie gebruikt. De voornaam Ysbrand komt in vele variaties voor als Isebrand, Isebrant, Izebrant, IJsebrant, etc.
De naam SCHUIT is altijd SCHUIT en kent geen andere schrijfwijze.
Het geslacht JY woonde voornamelijk in Westerwijtwerd en in de omgeving en het geheel speelt zich af in het noorden van de provincie Groningen.
Auteur Jan Schuit, januari 2023
De code LU
In de plaatsen Lutjebroek en Grootebroek komt de naam Schuit tussen 1700 en 1800 veelvuldig voor. In 1840 had Lutjebroek 112 huizen met 603 inwoners.
Grootebroek zal iets groter zijn geweest.
De meeste Schuit-en woonden in Lutjebroek. Voor als nog hebben we drie verschillende stammen met de naam Schuit. Alle drie Rooms Katholiek. Ze moeten elkaar gekend hebben en voor het gevoel moet er ook een verwantschap zijn. De code WA heeft mogelijk zijn oorsprong in Wervershoof en zou een apart geslacht kunnen zijn. Dan is er een tak van de Enkhuizer Schuit-en, code EH en de derde stamboom heeft de code LU van Lutjebroek. We gingen op zoek naar oudere voorouders en mogelijk aansluiting bij een andere code.
De doopboeken gaan redelijk ver terug in Lutjebroek en Grootebroek. Alleen wordt er nog relatief weinig een familienaam gebruikt. De namen Sijmen of Simon en Jan komen veel voor en dat maakt het extra moeilijk.
Auteur Jan Schuit, januari 2023