Categorie: Publicaties

 

De code NF

In Onstwedde komt medio 1800 een paar keer de naam Schuiten voor. Dat het hier niet om de naam Schuiten gaat en een verschrijving betreft, is snel duidelijk. Uiteindelijk vinden we een aantal wijzen waarop de naam wordt geschreven, Schuten, Schuthen en Schüten. Ze worden door elkaar gebruikt en vaak zijn de registraties bij geboorte/doop, huwelijk en overlijden verschillend.
Een uitgebreide speurtocht naar de oorsprong van deze mensen heeft geleid tot het onderstaande resultaat. Het gaat niet om de complete stamboom. Mogelijk zijn er nog latere spruiten Schuten.

Auteur Jan Schuit, november 2024

Open hier als pdf

Tewerkgestelden

In onze nieuwsbrief no. 3 is een artikel over naamgenoten die werden tewerkgesteld in Duitsland. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen neem dan contact op met nieuwsbrief@schuit.info.

In het artikel wordt verwezen naar een overzicht. Hieronder kunt u de overzichten downloaden.

  1. Tewerkgestelden met de naam Schuit (inclusief variaties).
  2. Tewerkgestelden overige namen.

De code ER – Veerschuijt

Het geslacht Veerschuijt bestaat slechts uit twee generaties en komt alleen in Amsterdam voor. De schrijfwijze is voornamelijk Veerschuijt of Veerschuijt. Veerschuit komt niet voor. Wel een enkele keer Verschuijt en bij een persoon Veerschuijd.
De naam Veerschuijt komt tot en met het jaar 1700 maar vier keer voor in de boeken in Amsterdam. Twee keer bij het begraven in 1696 en 1700. En tweemaal betreft het een poorterschap.

Auteur Jan Schuit, maart 2023

Open hier als pdf

De code PN

We dachten dat er maar één geslacht Schuit in Putten zou zijn, maar dat blijkt niet te kloppen. Achter in het boek over het geslacht Schuit uit Putten, code PU, is Gerritje Schuyt vermeld. We hadden haar doop, huwelijken en overlijden. Alleen bij het overlijden werd de naam Schuit gebruikt. Enig verband met de Puttense Schuit-en en andere Schuit-en kon toen niet worden gelegd.
In Naarden hadden we twee huwelijken van Lubbert Schuijt gevonden. Zijn vader was vermoedelijk Gerrit Schuijt. Dit op basis van de namen van de kinderen. Vernoemen was immers heilig. In het nabij gelegen Loosdrecht hadden we een stukje stamboom met een Gerrit Schuijt. Qua tijdsindeling zou hij de vader kunnen zijn, maar Gerrit had alleen dochters. Een zoon Gerrit werd niet gevonden. Tenminste niet in Loosdrecht en Naarden.
De code is de afkorting van Putten en Naarden, de plaatsen waar zich het afspeelt.

Auteur Jan Schuit, februari 2023

Open hier als pdf

De code BH

De oorsprong van dit geslacht ligt in Bremen, Duitsland. De voornaam van de stamvader is ons niet bekend. Wel de naam van zijn vrouw omdat zij aanwezig is bij de ondertrouw van haar zoon in Amsterdam. De naam wordt voornamelijk geschreven als Schuit, maar ook regelmatig als Schuijt, vooral de beginfase. Hun geloof was Hervormd.
Een kleine stamboom die ondanks de nodige kinderen een kort leven beschoren is.

Auteur Jan Schuit, januari 2023

Open hier als pdf