Auteur: Ton Schuijt

 

Bijeenkomst Zevenbergen

De laatste bijeenkomst was in 2019 in Harderwijk. Het was daarom maar afwachten hoe de reacties zouden zijn. Een aantal vaste bezoekers was inmiddels overleden of niet meer mobiel. Toch hadden we 33 aanmeldingen. Helaas vielen er op het laatste moment 2 echtparen af door ziekte. Met 29 man was het toch goed bezet.
Het Havenhuys was een gezellige locatie. De ontvangst met koffie/thee en special huisgemaakte cheesecake of appelgebak viel goed in de smaak. Iedereen was op tijd en zo kon de lezing door Herman Palm in de kelder op tijd beginnen.
Als geboren Beverwijker en gepensioneerd huisarts, was hij als geschiedenis liefhebber in de historie van Beverwijk gedoken en kwam zo ook terecht bij dokter Jan Willem Schuit (HO). Hij bleek een zeer intelligent man, want voor al zijn studies slaagde hij Magnum cum laude. Naast zijn werk als huisarts bleek hij ook zeer maatschappelijk betrokken en vervulde veel functies op bestuurlijk niveau. Een cadeau voor zijn 40 jarig jubileum wilde hij besteden aan een fontein voor de paarden en de honden. Het duurde een aantal Jaren maar uiteindelijk kwam de fontein er in 1912 en in onlangs gerestaureerd. Ook werd er een straat naar hem vernoemd. Bijzonder was verder dat er 2 directe nazaten van de dokter in ons gezelschap waren.
De rijk gevulde luch viel goed in de smaak. Aan het eind van de lunch meldde voorzitter Gerrit wat er met onze Stichting staat te gebeuren in de toekomst. Zoals gebruikelijk waren we gezegend met mooi weer en konden in de middag in het zonnetje genieten van de rondleiding door Zevenbergen. De meesten troffen elkaar nog even bij café Marktzicht voor een afsluitend drankje.

De code ER – Veerschuijt

Het geslacht Veerschuijt bestaat slechts uit twee generaties en komt alleen in Amsterdam voor. De schrijfwijze is voornamelijk Veerschuijt of Veerschuijt. Veerschuit komt niet voor. Wel een enkele keer Verschuijt en bij een persoon Veerschuijd.
De naam Veerschuijt komt tot en met het jaar 1700 maar vier keer voor in de boeken in Amsterdam. Twee keer bij het begraven in 1696 en 1700. En tweemaal betreft het een poorterschap.

Auteur Jan Schuit, maart 2023

Open hier als pdf

De code PN

We dachten dat er maar één geslacht Schuit in Putten zou zijn, maar dat blijkt niet te kloppen. Achter in het boek over het geslacht Schuit uit Putten, code PU, is Gerritje Schuyt vermeld. We hadden haar doop, huwelijken en overlijden. Alleen bij het overlijden werd de naam Schuit gebruikt. Enig verband met de Puttense Schuit-en en andere Schuit-en kon toen niet worden gelegd.
In Naarden hadden we twee huwelijken van Lubbert Schuijt gevonden. Zijn vader was vermoedelijk Gerrit Schuijt. Dit op basis van de namen van de kinderen. Vernoemen was immers heilig. In het nabij gelegen Loosdrecht hadden we een stukje stamboom met een Gerrit Schuijt. Qua tijdsindeling zou hij de vader kunnen zijn, maar Gerrit had alleen dochters. Een zoon Gerrit werd niet gevonden. Tenminste niet in Loosdrecht en Naarden.
De code is de afkorting van Putten en Naarden, de plaatsen waar zich het afspeelt.

Auteur Jan Schuit, februari 2023

Open hier als pdf

De code BH

De oorsprong van dit geslacht ligt in Bremen, Duitsland. De voornaam van de stamvader is ons niet bekend. Wel de naam van zijn vrouw omdat zij aanwezig is bij de ondertrouw van haar zoon in Amsterdam. De naam wordt voornamelijk geschreven als Schuit, maar ook regelmatig als Schuijt, vooral de beginfase. Hun geloof was Hervormd.
Een kleine stamboom die ondanks de nodige kinderen een kort leven beschoren is.

Auteur Jan Schuit, januari 2023

Open hier als pdf

DE code DR

In De Rijp woonde Pieter Bastiaansz.
In een in het frans opgestelde akte van 26-12-1811 staat beschreven dat hij de naam SCHUIT als familienaam aanneemt en de voornaam Pieter.
Hij verklaart ook dat er geen kinderen zijn en dat hij niet kan schrijven.
Deze genealogie van 1 persoon heeft de code DR gekregen, van De Rijp, de plaats waar hij woonde.

Waarom hij de familienaam Schuit heeft gekozen zal wel een eeuwig raadsel blijven.

Auteur Jan Schuit, januari 2023

Open hier als pdf