Schu-y-i-ij-t-en in het nieuws


Garagebedrijf Marco Schuyt (LA) uit Noord-Scharwoude zocht een nieuw logo. Op één van de sloopwagentjes zat een leuke sticker met de vleugels van een vogel. Hij maakt er een foto van, ging creatief aan de slag, zette zijn naam erin en het nieuwe logo was geboren. Het werd aangebracht op de kleding van het personeel, de pui van de garage, vlaggen met het logo werden gehesen en ook op de website werd het nieuwe logo gepresenteerd. Mooi!

Tot zover het goede nieuws. Want Marco ontving een bericht uit Engeland. Ook daar was zijn nieuwe logo niet onopgemerkt gebleven. Het was een brief van Aston Martin. U weet wel, dat merk van James Bond. Zijn nieuwe logo maakte inbreuk op het logo van dit beroemde Engelse automerk. Hij werd vriendelijk verzocht het logo te verwijderen van al zijn uitingen. Er zat niets anders op dan hieraan gevolg te geven. Jammer voor Marco die het logo met goeie bedoelingen gemaakt had. Het leverde hem overigens wel de nodige publiciteit op, zodat er enige compensatie was voor de geleden schade.

Vissershop, Zaandam

Op het artikel in Nieuws 104 over de Vissershop en Marianne Schuit (KE) kregen we een reactie van Jannie Schuit-Lemstra. Haar man Walter Schuit † (ZA) woonde vroeger in die buurt.

‘Toen ik het artikel over de Vissershop las, moest ik aan Walter en mijn schoonvader denken.

Walter is op de Vissershopschool geweest en heeft in het gymlokaal van de school later nog heel lang geturnd als lid van de Turnvereniging Olympia. Totdat er geen herenleden meer waren en hij naar Wormerveer en nog later naar de turnvereniging in Beverwijk ging, waar ze nog wel een herenploeg hadden. Mijn schoonvader heeft een tijd in de bouw gewerkt en zodoende het Vissershop mee helpen bouwen.

Mijn eigen herinneringen betreffen het meest de Notenlaan, waar de steiger van de Zaandammerboot was. Die had daar nog een tussenstop in de Voorzaan. Hij vertrok vanuit het centrum van Zaandam (bij de sluizen) op weg naar de Prins Hendrikkade in Amsterdam.

Ikzelf woonde op het Skagerrak en voor ons was de Notenlaan dichterbij dan de Dam.

We zijn dus heel vaak bij de steiger van het Vissershop vertrokken naar Amsterdam.

Er speelde soms een orkestje op de boot of een accordeonist en je zat op met pluche beklede banken. Als er kermis was in Zaandam kwam de boot uit Amsterdam volgeladen met Amsterdammers die naar de Zaandammer kermis kwamen. Die vond plaats op de Burcht en de Gedempte Gracht.’

Boerhaave Biografie prijs voor Kees Schuyt

De Boerhaave Biografie Prijs 2012 is gewonnen door de rechtssocioloog Kees Schuyt (HE) voor zijn biografie Het spoor terug: J.B. Charles / W.H. Nagel 1910-1983. Deze prijs werd uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 24 oktober in Haarlem.

De Boerhaave Biografie Prijs bestaat, naast een oorkonde en een geldbedrag van 1500 euro, uit een Boerhaave medaille. Daarmee herstelt de Hollandsche Maatschappij een traditie: anderhalve eeuw geleden heeft Nederlands oudste geleerdengenootschap vijf Boerhaave medailles uitgereikt voor natuurhistorie. Op de Rijksmunt, dat het originele stempel heeft bewaard, zijn nu voor de gelegenheid nieuwe medailles geslagen. De verbreding van de nieuwe prijs tot alle wetenschappen, niet beperkt tot bètabiografieën, past in de huidige trend binnen de wetenschapsgeschiedenis om ook buiten de natuurwetenschappen te opereren.

Gans met gips

Tijdens het winterweer in januari redde de brandweer van Bunschoter een gans. Het dier zat met zijn veren vastgevroren aan het ijs van de Bikkersvaart. De gans bleek beide poten gebroken te hebben en werd naar de dierenopvang in Soest gebracht. Normaal zou het dier een spuitje hebben gekregen, maar gezien de inspanningen van de brandweer om het dier te redden, heeft men alles uit de kast gehaald om de gans -inmiddels met de naam Bikker- te redden. Eén poot werd gespalkt, de ander in het gips gezet. De gans herstelt goed en men verwacht dat Bikker in februari/maart weer in de polder losgelaten kan worden. Op de foto van Caspar Huurdeman uit “De Bunschoter”, verzorgster Luciënne Schuyt (EH) van de vogelopvang Soest met de gans Bikker.